Een verhaal over drie decennia

De geschiedenis van onze holding gaat terug tot in de jaren 70
De toekomst, daar bouwen we nog steeds aan, elke dag

Het verhaal

‘Het Veer’ kent een idyllisch achtergrondverhaal. Aan de oevers van de Leie verzorgde de familie Vandoorne in lang vervlogen dagen een overzet. De veerboot bracht mensen veilig van de ene oever naar de andere. Jarenlang, door weer en wind, was het veer een brug, een haven, een houvast. Het veer was een betrouwbare verbinding.

Vandaag nog leeft het originele idee van Het Veer als bruggenbouwer. Middenspanning slaat nog steeds bruggen: tussen hoogspanning en laagspanning. Tussen centrales en mensen. Ook onze DF One-software brengt mensen dichter bij elkaar: uit verschillende bedrijven, uit verschillende afdelingen. Heel wat ondernemingen, van bootjes tot schepen, hebben zich in de loop der tijd in het zog van Het Veer mee laten varen op onze blauwe oceaan.

Deba (1979) was al een sterke speler nog voor Het Veer het daglicht zag. Het Veer werd formeel boven de doopvont gehouden in 1984. Het eerste schip dat mee de vloot zou versterken, dook op in 1993: Lakkerij Vandereyt. Vanaf dan zou het Veer op volle kracht de vloot uitbreiden. In 1997 verscheen Cotrabel aan bakboord. In 2003 voegde CDC – Cabines de Ciney zich bij de groep. In 2006 werd ook New Lakkerij Verschueren te water gelaten (later omgedoopt tot Laramno). In 2010 zond Deba haar matrozen uit en zagen vier nieuwe schepen het levenslicht: Deba Components (later omgedoopt tot Mevoco), SGC – SwitchGear Company, Deba Facility en Ningbo Deba-Electric Co., Ltd. In 2019 verscheen Femaco aan stuurboord, door de afsplitsing van de plaatafdeling. Ondertussen vaart de vloot verder uit, wereldwijd. Steeds op zoek naar nieuwe helderblauwe wateren.

En nog steeds leeft het idee van het veer: bruggen bouwen en mensen dichter bij elkaar brengen, ongeacht de sector.

Het Veer in enkele cijfers

  • Het eerste bedrijf in 1979
  • Vandaag aangedreven door 12 verschillende bedrijven
  • Expansie tot in China

En nog steeds leeft het idee van het veer: bruggen bouwen en mensen dichter bij elkaar brengen, ongeacht de sector.

Sophie Vandoorne
Sophie VandoorneCEO Het Veer

Het Veer aan de Leie in Baarle.