Een verhaal over 5 decennia...

Aan de oevers van de Leie verzorgde de familie Vandoorne in lang vervlogen dagen een overzet. De veerboot bracht mensen veilig van de ene oever naar de andere. Jarenlang, door weer en wind, was het veer een brug, een haven, een houvast. Het veer was een betrouwbare verbinding.

Vandaag nog leeft het originele idee van Het Veer als bruggenbouwer. Middenspanning slaat nog steeds bruggen: tussen hoogspanning en laagspanning. Tussen centrales en mensen. Ook onze DF One-software brengt mensen dichter bij elkaar: uit verschillende bedrijven, uit verschillende afdelingen. Heel wat ondernemingen, van bootjes tot schepen, hebben zich in de loop der tijd in het zog van Het Veer mee laten varen op onze blauwe oceaan.

Deba (1979) was al een sterke speler nog voor Het Veer het daglicht zag.
Het Veer werd formeel boven de doopvont gehouden in 1984. Het eerste schip dat mee de vloot zou versterken, dook op in 1993: Lakkerij Vandereyt (nu V coat). Vanaf dan zou het Veer op volle kracht de vloot uitbreiden. In 1997 verscheen Cotrabel aan bakboord. In 2003 voegde CDC – Cabines de Ciney zich bij de groep. In 2010 zond Deba haar matrozen uit en zagen vier nieuwe schepen het levenslicht: Deba Components (later omgedoopt tot Mevoco), SGC – SwitchGear Company, Deba Facility en Ningbo Deba-Electric Co., Ltd.

In 2019 verscheen Femaco aan stuurboord, door de afsplitsing van de plaatafdeling en werd Robby overgenomen. Ondertussen vaart de vloot verder uit, wereldwijd. Steeds op zoek naar nieuwe helderblauwe wateren. En nog steeds leeft het idee van Het Veer: bruggen bouwen en mensen dichter bij elkaar brengen, ongeacht de sector.

Bekijk hier de structuur achter de groep Het Veer.

1979

Oprichting Deba

Sinds de opgerichting in 1979 is Deba een toonaangevende naam in de installatie van middenspanningsinstallaties, variërend van 3 tot 24 kV, zowel voor binnen- als buitenopstelling. Met een constante focus op kwaliteit en innovatie heeft Deba zich in de loop der jaren ontwikkeld tot de marktleider in België.

1984

Oprichting Het Veer

Het Veer werd formeel boven de doopvont gehouden in 1984. Daarna volgen heel wat schepen die mee de vloot versterken.

1993

Overname V coat

Lakkerij Vandereyt is gestart in 1983 en overgenomen door Het Veer in 1993. Ondertussen herdoopt tot V coat en uitgegroeid tot een specialist in oppervlaktebehandeling en poedercoatings.

1997

Oprichting Cotrabel

Verscheidende middenspanningsopstellingen hebben een transformator nodig. Cotrabel levert zowel transformatoren met droge giethars als oliedristributietransformatoren.

2003

Oprichting CDC

Gestart in functie van betonnen cabines voor middenspanningscellen, maar later sterk gediversifieerd. CDC is op heden gespecialiseerd in de fabricatie van betonnen prefab behuizingen.

2010

Afsplitsing activiteiten Deba

De geboorte van SGC - SwitchGear Company, Mevoco, Deba Facility en Deba Ningbo.

2018

Afsplitsing Femaco

Een volledige in-house en op maat gemaakte verwerker van plaatwerk en metalen staven.

2019

Overname Robby

Gestart in 1974 als schrijnwerkerij voor de voedingssector, is Robby op vandaag uitgegroeid tot dé partner bij uitstek voor metaal en inox maatwerk, ook in combinatie met andere materialen zoals glas, steen, hout, …