Trots op de succesvolle prestatie van SGC

Stilste schakelborden voor de stilste zone

SGC -SwitchGear Company, dochteronderneming van Het Veer, kondigt met trots aan dat het als leverancier van middenspanningscabines mag deelnemen aan het SKAO-project via zijn Australische partner NHP. De SKAO bouwt de grootste en meest capabele radiotelescopen namens de internationale gemeenschap. De telescopen worden gebouwd in Australië en Zuid-Afrika.

Het SKAO project is een wereldwijd initiatief om ’s werelds grootste radiotelescopen te bouwen, verspreid over locaties in Australië en Zuid-Afrika. De telescopen, SKA-Low en SKA-Mid genaamd, ontvangen respectievelijk lage en middelhoge frequenties en worden op afgelegen locaties gebouwd om radio-interferentie tot een minimum te beperken. De telescoop in Australië zal worden geplaatst op het voorouderlijke land van de Wajarri Yamaji, dankzij een inheemse landgebruiksovereenkomst.

De SKA-telescopen zullen enorme hoeveelheden gegevens genereren waarvoor het Pawsey Supercomputing Centre in West-Australië een nieuwe supercomputerfaciliteit moet huisvesten. Australië draagt 14% bij aan de totale bouw- en exploitatiekosten.

De SKAO is een geavanceerde Big Data-faciliteit voor radioastronomie die landen over de hele wereld samenbrengt. Het doel is om geavanceerde radiotelescopen te bouwen en te gebruiken om ons begrip van het heelal te veranderen. Met het hoofdkwartier in het Verenigd Koninkrijk en telescopen in Zuid-Afrika en Australië wordt SKAO een toonaangevende onderzoeksinfrastructuur voor radioastronomie. Wereldwijde samenwerking en innovatie zullen de internationale astronomische gemeenschap wetenschappelijke mogelijkheden bieden, waardoor SKAO de komende decennia een sleutelrol zal spelen in het bevorderen van kennis over het heelal.

Na 30 jaar voorbereiding is de bouw van de SKA-telescopen begonnen en de eerste gegevens zullen naar verwachting in 2027 beschikbaar zijn. De telescoop zal Einsteins zwaartekrachtstheorie testen en buitenaards leven onderzoeken.

Australische bedrijven zullen bijdragen aan de bouw van de SKA-telescopen, wat kansen biedt voor technologische ontwikkeling en hun concurrentiepositie verbetert. Momenteel zijn 16 landen betrokken bij het SKA-project, met Australië als coördinator. Het project bevordert wetenschappelijke ontdekkingen op gebieden als kosmologie, zwarte gaten, de oorsprong van het heelal en mogelijk buitenaards leven.

Meer dan 1000 ingenieurs en wetenschappers uit 20 landen zijn betrokken bij het ontwerp van de telescopen, waaronder SKA-precursortelescopen zoals de ASKAP radiotelescoop en de Murchison Widefield Array. Het project zal nieuwe technologieën voortbrengen met brede toepassingen buiten de astronomie.

NHP

Met onze partner NHP voorzien we ook in de behoeften van klanten in Australië en Nieuw-Zeeland.

NHP is een bedrijf met meer dan 55 jaar ervaring in de elektrotechnische en engineering industrie, met meer dan 20 vestigingen in Australië en Nieuw-Zeeland. Ze begrijpen de specifieke behoeften van de projecten van hun klanten, ongeacht hun omvang, dankzij hun lokale aanwezigheid en betrokkenheid. Door voor NHP te kiezen, krijgt u toegang tot een schat aan expertise in elektrische en automatiseringsproducten, systemen en oplossingen. Hoewel ze meer dan 20.000 productlijnen op de markt hebben, zijn ze meer dan alleen een leverancier van producten. Samen met hun uitgebreide netwerk van wereldwijde partners bieden ze keuze in producten, technologie, service en ondersteuning, en keuze in hoe u met hen communiceert, persoonlijk of online, waar en wanneer u dat nodig hebt.

NHP realiseert een jaarlijkse omzet van 550 miljoen Australische dollar, ondersteund door een team van 800 toegewijde professionals die elke dag hard werken. De toewijding aan duurzame klantrelaties blijkt duidelijk uit onze succesvolle en decennialange samenwerking met NHP.

“Built to Last”

De middenspanningspanelen die in Australië geïnstalleerd zullen worden, zijn van het DF-2 type en zijn vervaardigd met een sterke focus op duurzaamheid. Dit productassortiment is speciaal ontworpen om langdurig en efficiënt te functioneren, wat cruciaal is voor een project van deze omvang. De beslissing om samen te werken met SGC benadrukt de toewijding van het SKAO-project aan een milieuvriendelijke en toekomstbestendige aanpak.

Arc Killer voor veiligheid is van het grootste belang. De apparatuur heeft een Arc Killer-optie, die niet alleen de installatie zelf beschermt, maar ook de veiligheid van de operator garandeert. Onze Arc Killer is een apparaat dat elektrische vonken voorkomt of stopt. Deze vonken, die kunnen ontstaan bij het schakelen van stroom, kunnen brand en schade veroorzaken. De Arc Killer detecteert en onderdrukt bliksem snel binnen 48 milliseconden, wat 8x sneller is dan met je ogen knipperen. Onze vlamboogkiller vermindert risico’s, beschermt elektrische systemen en draagt zo bij aan een veilige werkomgeving, wat cruciaal is voor dit project.

SGC en NHP: betrouwbare partners voor het SKAO-project SGC is verheugd een cruciale rol te spelen in het SKAO-project.

Door betrouwbare en duurzame energie te leveren, ondersteunen we de wetenschappelijke gemeenschap bij het verkrijgen van inzichten die onze kennis van het heelal verder zullen vergroten.

SwitchGear Company (SGC) uit Landegem waagt zich aan de toekomst met Australisch Radioastronomie Project.

In het uitgestrekte hart van de Australische woestijn, waar de zon onophoudelijk schijnt, staan wij, SwitchGear Company (SGC) aan de voorhoede van een opwindend nieuw tijdperk in de radioastronomie. Met trots kondigen we onze betrokkenheid aan bij het meest ambitieuze project ter wereld: de bouw van een observatorium met maar liefst 131.000 radiotelescopen. SGC, met meer dan 40 jaar ervaring in middenspanningscellen, is geselecteerd om hoogspanningscabines te leveren die cruciaal zijn voor de voeding van deze indrukwekkende antennes. Het is een eer om onze technologische expertise en duurzame materialen, waaronder dik koper dat de tand des tijds doorstaat, in te zetten voor een project dat niet alleen gericht is op het begrijpen van de oorsprong van het heelal, maar ook op de mogelijke ontdekking van buitenaards leven.

“Dankzij onze nauwe samenwerking met een Australische partner, met wie we verschillende projecten hebben voltooid, zijn we vereerd om deel uit te maken van dit baanbrekende initiatief,” zegt Sophie Vandoorne van SGC. “Onze hoogspanningscabines zullen niet alleen de antennes van stroom voorzien, maar zullen ook bestand zijn tegen de extreme temperaturen van de woestijn, waar de thermometer gemakkelijk 50 graden Celsius bereikt.” Om dit project te ondersteunen heeft SGC extra personeel aangenomen voor de productie van de schakelborden, een cruciaal onderdeel van onze hoogspanningscabines.

“De assemblage van schakelborden is hier een knelpuntberoep, daarom hebben we in samenwerking met de Filippijnse ambassade bekwame Filippijnse vakmensen ingehuurd om dit werk te voltooien.”

De samenwerking tussen SGC en het Australische observatorium is een bewijs van onze toewijding aan innovatie en wereldwijde samenwerking. Nu we deze pioniersrol op ons nemen, zijn we klaar om de mysteries van het heelal bloot te leggen en een blijvende impact te hebben op het landschap van de radioastronomie, hand in hand met onze gewaardeerde partners. We zijn klaar om een pioniersrol op ons te nemen in het ontrafelen van de mysteries van het heelal en om samen met onze partners een blijvende impact te hebben op de wereld van de radioastronomie.

Copyright SKAO, 2023

Lees alle artikels verschenen over dit project:

Lees hier het HLN artikel.

Lees hier het Nieuwsblad artikel.

Lees hier het VRT artikel.

Bekijk de Kanaal Z TV reportage hier.

Lees het persbericht.

Meer info over het SKAO project?

Onze partner NHP.